Novosti > Stiže proljeće… a i gastritis

Stiže proljeće… a i gastritis

Buđenje prirode, promjena temperature, promjene tlaka- sve ovo čini stres za naš organizam. Posebno osjetljivi postaju alergičari, ali i osobe sklone želučanim tegobama.

Oko 90% slučajeva gastritisa uzrkovano je bakterijom Helicobacter Pylori. H. Pylori ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju svih vrsta gastritisa i najvećeg broja peptičkih ulkusa. Procijenjuje se da je polovina svjetske populacije zaražena ovom bakterijom. Osim H. Pylori, gastritis mogu uzrokovati i lijekovi (NSAID), alkohol, traume, oštećenje središnjeg živčanog sustav, pušenje, a i stres. Stres je danas jedan od najčešćih okidača raznih bolesti, uključujući i gastritis.

Gastritis može biti akutni ili kronični. Kod akutnog gastritisa tegobe nastaju naglo i traju kratko. Kod kroničnog gastritisa tegobe traju mjesecima ili godinama. Liječenje gastritisa vrlo je bitno budući da neliječeni gastritis dovodi do razvoja ulkusa (čira) pa i karcinoma želuca. Tegobe kod gastritisa karakteriziraju bolovi u gornjem dijelu trbuha, nadutost, sitost nakon malih obroka oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), tamna ili krvava stolica te umor (može se razviti anemija). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.

Liječenje gastritisa: u lakšim oblicima koristimo lijekove koji neutraliziraju želučanu kiselinu tzv. antacidi, a u težim oblicima gastritisa one koji blokiraju lučenje želučane kiseline.

Bezreceptni dodaci za pomoć kod gastritisa uglavnom su antacidi. Kod žgaravice tu su alginati koji onemogućuju prolazak želučanog sadržaja u jednjak (GERB). Mogu nam pomoći i biljni preparati kao što su biljne droge koje sadrže sluzi i time dodatno štite sluznicu želuca (lan, sljez, sladić) i/ili matičnjak ukoliko gastritis povezujemo sa stresnim čimbenikom. Ukoliko je uzročnik gastritisa H.pylori, kao dodatak preporuča se korištenje probiotika roda Lactobacillus reuteri DSM 17648 koji na sebe veže bakteriju a zatim se putem probave zajedno izlučuju iz tijela.

Uz komercijalne lijekove ključnu ulogu ima i prehrana. Opće preporuke u prehrani kod gastritisa obuhvaćaju konzumiranje više manjih obroka dnevno, kako bi zaštitili sluznicu., hrana bez jakih začina i masnoća, kuhana i lagano pripremljena hrana, kuhano voće (lako probavljivo) a od mesnih namirnica kuhana piletina ili puretina.

Za dodatno savjetovanje o prehrani u našim ustanovama možete se prijaviti na BESPLATNO nutricionističko savjetovanje pod stručnim vodstvom naših magistri nutricionizma.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

HELPYRED KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

REFLUSTAT VREĆICE 10ml a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

21 DETOX VODIČ – ŽIVIMO ZDRAVO – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GASTAVIT TABLETE ZA ŽVAKANJE a’24 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

REDUFLUX TABLETE ZA ŽVAKANJE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ČAJ STOLISNIK ZELEN 40g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SILICOLGEL 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)