Novosti > Kašalj

Kašalj

Kašalj se javlja kao najčešća pojava uz bolesti dišnog sustava. Glavna funkcija kašlja čišćenje je pluća i izbacivanje sekreta, stranih čestica i mikroorganizama. Kašalj se često javlja zbog raznih iritansa kao što je pušenje, u tom slučaju radi se o kroničnom produktivnom kašlju.
Kašalj može biti akutan ili kroničan. Akutni kašalj traje do tri tjedna i najčešće je posljedica infekcija dišnog sustava. Ukoliko je trajanje kašlja duže od 8 tjedana, tada govorimo o kroničnom kašlju.

Kašalj je simptom bolesti ali ne i uzrok i pri liječenju moramo uzeti u obzir otklanjanje uzroka kašlja. Osim dišnih infekcija i pušenja uzrok kašlja može biti astma, lijekovi kao što su ACE inhibitori, GERB. Ukoliko se radi o produktivnom kašlju, nije ga preporučivo suzbijati, već putem razrjeđivanja bronhealne i trahealne sluzi olakšati izbacivanje sekreta.
Sluz je potrebno razrijediti unosom dovoljno tekućine, uzimanjem toplih napitaka kao što su čajevi koji imaju dodatan učinak na omekšavanje sluzi.

Ukoliko se sluz ne može izbaciti, uvodimo lijekove kao što su ekspektoransi. U ovu skupinu spadaju sekretolitici, sekretomotorici i mukolitici. Osim kemijski dobivenih pripravaka s ovim djelovanjem, u liječenju produktivnog kašlja upotrebljavaju se i ljekovite biljke. Neke od najpoznatijih biljaka kod produktivnog kašlja su bršljan, jaglac i sladić. Sadrže saponine koji iritiraju sluznicu te na taj način izazivaju refleks kašlja.

Također posjeduju sekretolitičko te imunomodulatorno djelovanje. Suhi kašalj većinom je simptom virusnih dišnih infekcija, te dodatno iscrpljuje bolesnika. Za njegovo liječenje koristimo antitusike koji suprimiraju centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu. Razlikujemo opioidne i neopioidne antitusike. Opioidne antitusike zbog sedativnog učinka primjenjujemo navečer. Koriste se u slučaju dugotrajnog kašlja, kada ostalim pripravcima nismo postigli učinkovito olakšanje. Neopioidni antitusici koče refleks kašlja putem djelovanja na središnji živčani sustav ali imaju i spazmolitičko djelovanje na mišiće bronha stoga je sigurno i u infekcijama gdje kašalj postane produktivan.

Od biljaka u liječenju suhog kašlja koristimo trputac, korijen bijelog sljeza, islandski lišaj, sladić, droseru. Trputac je učinkovit i kod suhog kašlja izazvanog alergijama. Eterična ulja koristimo uglavnom kao ekspektorans, u tu svrhu koristimo registrirani biljni lijek, koji djeluje i na prohodnost dišnih puteva.

Ovisno o vrsti i duljini trajanja kašlja, dobi i zdravlju osobe, ovisi i potreba za odlazak liječniku. Osobe s drugim bolestima pluća, poput astme i KOPB, mogu zahtijevati liječenje prije/češće od ostalih.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

DR. THEISS MUCOPLANT TRPUTAC OTOPINA S EHINACEOM I VITAMINOM C 100 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HERBIKO PROPOMUCIL VREĆICE 600 mg a’10 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ČAJ BIJELI SLJEZ KORIJEN 40g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ČAJ PLAVI 40g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA LENISAL LOLLY THROAT LIZALICA – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APITUSIK SIRUP 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA LENISAL HERBAL BIJELI SLJEZ 150ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA LENISAL HERBAL TRPUTAC 150ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIPOL SIRUP 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIOVITALIS JAGLAC 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIOVITALIS BIJELI SLJEZ 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MEDIC HYDRO + TREŠNJA PASTILE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA JUNIOR PASTILE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA CASSIS PASTILE BEZ ŠEĆERA a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MOOS PASTILE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HERBALSEPT SPREJ PROTIV KAŠLJA VOICE AKTIV 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HERBALSEPT SIRUP PROTIV KAŠLJA GOOD NIGHT 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HERBALSEPT SIRUP PROTIV KAŠLJA DUO 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)