Novosti > Kolagen

Kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu. Nalazi se u koži, kostima, tetivama, hrskavici i zubima. Postoji 19 tipova kolagena, od kojih u koži nalazimo kolagen tip 1 – najčvršća vrsta kolagena koja sudjeluje u izgradnji kostiju te kolagen tip 3 kojeg nalazimo u ekstracelularnom  matriksu. Tvori kožu, krvne žile i organe.

Ljudsko tijelo ima sposobnost samo sintetizirati kolagen. Njegova tvorba počinje opadati oko 25. godine. Manjkom sinteze kolagena na koži počinjemo primjećivati prve znakove starenja. Javljaju se prve bore, pojavljuje se celulit, strije, degenerativne promjene zglobova i kralježnice itd. Na ograničavanje razgradnje kolagena možemo utjecati i našom ishranom. Raznolikim i uravnoteženim jelovnikom uz dovoljno aminokiselina te kontinuiranom aktivnosti možemo usporiti i ublažiti njegov gubitak. Uz pravilnu ishranu omogućujemo tijelu i dostatnu količinu vitamina C koji sudjeluje u procesu sinteze kolagena.

Ukoliko kolagen unosimo i/ili nanosimo na svoje tijelo, možemo ga dobivati iz više izvora. Dolazi iz  ribe (riblji kolagen) , govedine (goveđi kolagen), iz jaja,te tzv. biljni kolagen izoliran iz kvasca. U kozmetičkim anti-age preparatima za njegu lica kao što su kreme, maske i serumi najbolji je riblji kolagen. Dodaci prehrani s kolagenom dolaze u obliku tableta, kapsula, praha i tekućih pripravaka. Osim pomlađivanja kože imaju aktivnu ulogu u izgradnji mišića, olakšavanju tegoba kod artritisa, pomažu mršavljenju, pomažu probavnom sustavu te pomažu jačanju kose, noktiju i zuba. Kolagen postoji i u obliku injekcija koje se primjenjuju kao anti-age kozmetika ali i u olakšavanju tegoba koštanog sustava.

Kako bi što duže bili vitalni i mladoliki te očuvali i unaprijedili proizvodnju kolagena, korisno je:

  • Prilagoditi ishranu (nutritivno bogata ishrana)
  • Dovoljno sna (7-9h)
  • Umjereno kretanje
  • Dodaci ishrani (kolagen, vitamin C)

Za sva ostala pitanja te pomoć oko odabira kozmetike s kolagenom prijavite se BESPLATNU ANALIZU KOŽE I SAVJETOVANJE putem linka : www.ljekarne-tripolski-rezervacije.com/ ili na naše BESPLATNO NUTRICIONISTIČKO SAVJETOVANJE u prostorima Ljekarne Tripolski.

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

OSTEO BI-FLEX EASE TABLETE a’28 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA SKINAGE COLLAGEN 10000 PRESTIGE 500ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST KREMA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY LIFTACTIV COLLAGEN SPECIALIST KREMA SPF25+ 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

MEDEX CERAMIDI, VITAMINI A,C,E I CINK KAPSULE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN HYALURON – FILLER VITAMIN C BOOSTER 3 x 8ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR 7 KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)