Novosti > Djeca i koncentracija

Djeca i koncentracija

Koncentracija je sposobnost voljnog usmjeravanja misli u željenom smjeru. Razlikujemo usmjeravanje misli i zadržavanje pažnje. Da bismo pratili neki događaj, trebamo se usmjeriti na njega, na ono što je bitno i zadržati pažnju na njemu. Pažnja ima središnju ulogu u tome koje će podatke naš um dobiti, a koje neće. Koncentracija, pažnja i poslušnost nisu u samoj prirodi ni jednog djeteta, već dolaze s odgojem i obrazovanjem.

Vidljivo je da i sasvim mala djeca mogu svoje misli usmjeriti na neki zadatak kroz neko vrijeme. Njihov period koncentracije je kraći nego kod starije djece i odraslih, ali postoji. Što je dijete starije, može duže vremena svoju koncentraciju posvetiti određenoj stvari. Ne treba olako odrediti gdje počinje ADHD, a gdje se radi o živahnom dječjem ponašanju koje zahtijeva malo više discipline. Roditelj može pomoći djetetu da se duže koncentrira na način da obrati pažnju na fiziološke potrebe djeteta, potrebno je ukloniti stvari koje stvaraju distrakciju, otkriti aktivnost gdje dijete ima najveću koncentraciju, poticati onu koja omogućava obavljanje nekoliko radnji za redom (slijed radnji) te poticati dijete da dovrši tu aktivnost.

Dodaci prehrani koji mogu potaknuti procese učenja i pamćenja oblici su nezasićenih masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline služe za razvoj mozga, prijenos informacija između živčanih stanica, metaboličke procese u tijelu. Omega 6 masne kiseline važne su za izgradnju mozga te razvoj pamćenja, pažnju, koncentraciju i učenje. Magnezij smiruje razdražljivost i potiče koncentraciju, time poboljšava psihičku uravnoteženost. Cink također ima važnu ulogu budući da sudjeluje u mnoštvo metaboličkih procesa uključujući prijenos signala između živčanih stanica. Važno je u najmlađoj dobi paziti i na uravnoteženu prehranu. Tijekom djetinjstva stječemo prehrambene navike koje većinom zadržavamo tijekom života.

S vama u službi zdravlja
Vaša Ljekarna Tripolski- prijatelj Vaše obitelji!

ESPRICO KAPSULE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR KANGAVITES TABLETE ZA ŽVAKANJE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT MULTI 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DR. THEISS MULTI – VITAMOL SIRUP FORMULA L 200 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ESI GINSENG PLUS KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT IMUNO C 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT MULTI 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR OMEGA -3 DOUBLE STRENGHT KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR B – KOMPLEKS 50 KAPSULE a’100 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR ASTAKSANTIN 5mg KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)