Novosti > Koža

Koža

Koža se sastoji od tri sloja: epiderme, derme i subcutisa. Osnovna funkcija kože je da služi kao zaštitna barijera. Ona prikuplja senzorne informacije iz okoline, štiti tijelo od bolesti te pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. U slojevima epiderme nalazi se 5 podslojeva keratinocita. Te stanice izlaze prema površini kože dok se u donjim slojevima stvaraju nove. Ovaj proces poznat je kao keratinizacija. Svakih mjesec dana obnovi se cijeli sloj epidermisa. Derma ima ključnu ulogu u zaštiti tijela od vanjskih utjecaja i iritacije, kao i u hranjenju gornjih slojeva kože iznutra.


Glavne sastavnice derme su kolagen i elastin, vezivna tkiva koja daju snagu i fleksibilnost. Oni su ključni sastavni dijelovi zdrave kože mladenačkog izgleda. Tijekom procesa starenja njihova količina se smanjuje, koža postaje tanja i osjetljivija a bore izraženije. U sloju subcutisa nalaze se masne stanice koje pohranjuju energiju, kolagena vlakna i krvne žile koji izoliraju i štite naše tijelo. Raspored masnih stanica razlikuje se i između muškarca i žena.

Tipovi kože:

tipove kože određuje genetika. Postoje glavna 4 tipa kože: normalna, suha, masna i mješovita. Stanje naše kože razlikuje se ovisno o vanjskim ili unutarnjim utjecajima kojima je izložena. Normalna koža je dobro uravnotežena koža. Niti masna niti suha – eudermalna koža. Suha koža proizvodi manje sebuma, ima manjak lipida zaslužnih za zadržavanje vlage i izgradnju zaštitnog sloja protiv vanjskih utjecaja. Često je koža umornog izgleda, zategnuta te gruba na dodir. Masna koža pojačano proizvodi sebum. Sklona je aknama i zahtjeva pojačanu njegu. Masna koža ima mastan sjaj i vidljive pore. Mješovita koža sastoji se od mješavina različitih tipova kože. Tipovi kože izmjenjuju se između T – zone i obraza.

Fototip kože:

Fototipovi kože klasificiraju se na osnovu njene osetljivosti na sunce i sposobnosti tamnjenja pod uticajem UV zraka. Klasifikacija tipova određuje se prema Fitzpatrickovoj skali. Fototip skala od I-VI se odnosi prvenstveno na boju kože. Boja kože je određena količinom melanina u njoj koju, pak, određuje genetika. Melanin predstavlja glavni način na koji se koža prirodno brani od oštećenja UV zracima sunca. Na osnovu fototipa kože može se odrediti stepen rizika od kancera kože. Isto tako možemo odrediti stupanj apsorpcije vitamina D kao bitnog mironutrijenta u našem organizmu. Fototip također utječe na starenje kože svijetla koža, fototip I-II i/ili osjetljiva koža je mnogo sklonija boranju i ranije stari nego tamniji fototip V-VI.

Tip I- koža bijele slonovače, lako izgori i nikada ne tamni na suncu- albino tip
Tip II- koža bijela,lako izgori, minimalno tamni na suncu i to veoma teško
Tip III- koža bijela,gori umjereno, tamni umjereno- mediteranski tip
Type IV- koža ili maslinasta, gori minimalno, tamni lako ali umjereno
Tip V- koža umjereno tamna, rijetko izgori, obilato tamni na suncu
Tip VI-tamna, nikada ne izgori, tamni obilato

Za određivanje tipa kože te savjete kako ju pravilno njegovati, prijavite se na našu BESPLATNU ANALIZU KOŽE I SAVJETOVANJE putem linka : www.ljekarne-tripolski-rezervacije.com/

Za vas u službi zdravlja
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

ALMAGEA SUNLOVE SKIN+ KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS AGE CORRECT LAGANA DNEVNA KREMA SPF 50+ 50 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR ASTAKSANTIN 5mg KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DUCRAY MELASCREEN UV LAGANA KREMA 40ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN ANTIREDNESS DNEVNA KREMA PROTIV CRVENILA KOŽE LICA SPF25 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY PURETE THERMALE MICELARNO MLIJEKO SUHA KOŽA 400ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIONIKE DEFENCE TOLERANCE 200 ULTRA ZAŠTITNA KREMA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GRN PJENA ZA ČIŠĆENJE LICA S KONOPLJOM 150 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GRN MASKA ZA LICE S GROŽĐEM I MASLINOM 40 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIODERMA SENSIBIO LIGHT LAGANA KREMA 40ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIOVITALIS BOGATI BILJNI BALZAM 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)