Novosti > Kosa i vlasište

Kosa i vlasište

Vlasište je zaštitna, fizička pregrada koja prekriva lubanju. Dijeli se na nekoliko slojeva. Sloj najbliži površini sadrži bulbus, koji drži kosu. Vlasište ima strukturu kao i koža, ono je meki i otporan sloj kože. Stanična obnova u vlasištu događa se unutar dva tjedna. U slučaju upale ovaj proces odvija se ubrzano. Mrtve stanice uklanjanju se s površine vlasišta u obliku tankih ljuskica.

Promjene vlasišta događaju se u svakoj životnoj dobi te izazivaju izrazitu nelagodu. Njihov razvoj može dovesti do gubitka kose, pojave tvrdokorne prhuti i drugih dermatoloških pojava. Bolesti vlasišta često kao uzročnika imaju gljvicu, tu pojavu nazivamo dermatomikoza vlasišta. Razlikujemo površinsku i duboku gljivičnu infekciju vlasišta. Kod površinske mikoze najčešće vidimo žarišta veličine kovanice prekrivena ljuskicama dok kod je duboke mikoze karakteristična pojava mjehurića gnojnog sadržaja. Ove pojave uobičajeno liječimo raznim antifungalnim preparatima za vlasište kao što su šamponi i losioni. Atopijski dermatitis učestala je pojava kod beba i djece, iako se ova bolest sve češće pojavljuje i u odrasloj populaciji.

Obično je praćen ekcemima i na drugim površinama tijela stoga simptomi na vlasištu obično dolaze kod reaktivacije te bolesti u organizmu. Seboroični dermatitis često se naziva i tjemenicom a karakteriziraju ga debele hrapave ljuskice na koži te rijetko izaziva svrbež. Smatra se da je seboroični dermatitis uzročnik prhuti kod odraslih osoba. Razlikujemo dvije vrste prhuti: suha prhut – karakteriziraju ju bijele i suhe ljuskice koje lako padaju s kose i glave te masna prhut gdje nastaju masne, žute ljuskice na vlasištu što daje sličnost sa simptomima seboroičnog dermatitisa.

U korijen našeg vlasišta ukopan je folikul vlasi. Vlas se sastoji od stabljike vlasi – vidljivi dio iznad kože te od korijena vlasi koji se nalazi unutar kože vlasišta. Strukturu vlasi čine keratinociti. Sintetiziraju keratin te kosu čine iznimno otpornom. Folikul u svojoj građi ima bulbus na kojeg se spaja više krvnih žila te opskrbljuju vlas hranjivim tvarima i kisikom. Iznad bulbusa nalazimo žlijezdu lojnicu. Njena funkcija je tvorba sebuma. Izgled kose često je pokazatelj općeg stanja organizma stoga moramo paziti da u tijelo unosimo dovoljno hranjivih tvari koje će hraniti kosu i kožu ali i poslužiti kao sirovina za ostale procese unutar našeg organizma. Kod patologija kose česti uzroci su toplinski, kemijski ili mehanički vanjski utjecaji.Masna kosa posljedica je pretjeranog lučenja sebuma. Na tegobe masne kose možemo utjecati se češćim pranjem te izbjegavanjem uljnih sastojaka u njezi kose. Suha kosa njeguje se hranjivim maskama i balzamima pri čemu se izbjegava sušenje kose i toplinski utjecaji koji ju dodatno oštećuju. Alopecija i gubitak kose se javlja kao najteži oblik patologije kose i vlasišta. Do gubitka kose dolazi zbog genetskih faktora, zdravstvenog stanja, hormonalnih promjena, zračenja, uslijed iznimno stresanog događaja i restriktivnih dijeta (nedovoljan unos kvalitetnih nutrijenata kroz duži vremenski period).

Ukoliko je alopecija zahvaća zaliske ili područje krune, tada govorimo o androgenetskoj alopeciji. Liječenje alopecije iznimno je kompleksan proces te zahtijeva više različitih pristupa kako bi smanjili gubitak kose. Kao rješenje ukljičujemo estetsku medicinu s raznim tehnikama sprječavanja gubitka/transplantacije kose.
Ukoliko želite saznati više o svom tipu vlasišta pozivamo Vas da se prijavite na našu BESPLATNU ANALIZU KOŽE I SAVJETOVANJE putem linka: www.ljekarne-tripolski-rezervacije.com/

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

KLORANE ŠAMPON ZA SUHO PRANJE KOPRIVA 150ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

MERZ SPEZIAL DRAŽEJE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY DERCOS ŠAMPON ZA OSJETLJIVO VLASIŠTE NORMALNA DO MASNA KOSA 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY DERCOS ŠAMPON ZA OSJETLJIVO VLASIŠTE SUHA KOSA 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PARUSAN BRILLIANT BROWN ŠAMPON ZA ŽENE 200 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PARUSAN BRILLIANT BROWN REGENERATOR 150 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

KLORANE KININ BALZAM 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

KLORANE YLANG-YLANG ŠAMPON 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY DERCOS AMINEXIL MEN PJENA PROTIV ISPADANJA 150ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN DERMOCAPILLAIRE PH5 ŠAMPON ZA OSJETLJIVO VLASIŠTE 250ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GRN REGENERATOR S ALGAMA I MORSKOM SOLI 150 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GRN ŠAMPON S ALGAMA I MORSKOM SOLI 250 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DUCRAY ANACAPS TRI-ACTIV KAPSULA a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY DERCOS AMINEXIL MEN ENERGETSKI ŠAMPON 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)