Novosti > Kolesterol – dobre i loše masnoće

Kolesterol – dobre i loše masnoće

Kolesterol najčešće povezujemo s bolestima krvožilnog sustava, on nije jedini faktor kod ovog tipa bolesti.

Kolesterol je normalan sastojak krvi odnosno ljudskog tijela. Nalazi se u sastavu staničnih membrana u svim stanicama u tijelu. Ishodni je spoj za žučne kiseline, steroidne hormone, kortizol, spolne hormone, DHEA i neophodan je za funkciju staničnih membrana. Uz UV zračenje uz prisutnost kolesterola u koži se stvara vitamin D. Bez kolesterola nema života, međutim, moramo paziti da se u organizmu nalazi u optimalnoj količini.

‘Dobar’ i ‘loš’ kolesterol… I jedan i drugi su i dobri i loši. Bez LDL-a nema ulaska kolesterola u ciljna tkiva. Ukoliko ga je previše nastaje oksidirani oblik kolesterola koji uzrokuje aterosklerotične promjene. HDL kolesterol nazivamo dobrim kolesterolom budući da ima sposobnost reverznog (povratnog) transporta te sakupljanja viška, na taj način možemo shvatiti da što je njegova razina veća- mi smo zdraviji. Veliki pad HDL-a zabilježen je kod osoba s metaboličkim sindromom. Povećan kolesterol može biti i genetski uvjetovan, još jedna komponenta koja ga može povisiti je kroničan zatvor čime dolazi do reapsorpcije žučnih kiselina. Referentna vrijednost je oko 5mmol/L.Lijekovi koje koristimo u liječenju kolesterola danas su pretežno statini, čije djelovanje koči aktivnost enzima ključnog za sintezu kolesterola. Uz terapiju statina preporuča se koristiti kao dodatak prehrani Koenzim Q10, budući da statini smanjuju njegovu serumsku i mišićnu razinu. Pomoć kod povišenog kolesterola možemo naći i u biljnom svijetu. Neka od rješenja su češnjak, sjemenke lana, zob, ekstrakt artičoke, čaj korijena maslačka itd. Ovim putem možemo djelovati i preventivno, unoseći ove namirnice putem redovne i pravilne ishrane. Također poznati komercijalni preparat, monakolin K kojeg dobivamo iz crvene riže na naše tijelo djeluje kao prirodni statin.

Na svakom pojedinačno stoji odgovornost i briga o svom zdravlju. Zdrava ishrana, umjereno kretanje, izbjegavanje stresa te dovoljna hidratacija ključne su životne navike za prevenciju bolesti. Pojam kolesterol ne označava nešto što je loše, služi nam u brojnim tjelesnim procesima. Kada je povišen, treba ga regulirati kako ne bi došlo do aterosklerotičnih promjena. Kod nutricionista potražite profesionalnu pomoć u prehrani kod povišenog kolesterola, ne izbjegavajući masnoće jer i one imaju svoju pozitivnu ulogu u organizmu, ukoliko ih pravilno unosimo. U našim ustanovama prijavite se na BESPLATNO nutricionističko savjetovanje pod stručnim vodstvom naših magistri nutricionizma.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

21 DETOX VODIČ – ŽIVIMO ZDRAVO – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ESI NORMOLIP 5 KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

NUTRIPHARM SILIMARIN ARTIČOKA KOLIN KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ARTIČOKA KAPI XXI SORIA NATURAL 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HARTIKOL KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

CHOLESFYTOL TABLETE a’28 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)