Novosti > Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je dugolančana molekula glikozaminoglikana – šećera. Sastavni je dio većine organa. Najviše je ima u koži, a potom u vezivnom tkivu, oku i zglobovima. Čini sastavni dio vezivnog tkiva dermisa ispunjavajući prostor između kolagenih i elastičnih vlakana. Uloga hijaluronske kiseline je višestruka: sudjeluje u hidrataciji kože, transportu nutrijenata te kao obrana od mehaničkih i kemijskih oštećenja.

Postoje različite vrste hijaluronske kiseline. U osnovi se dijele na molekule visoke i niske molekularne mase. Najučinkovitiji učinak na punoću kože imaju preparati koji sadrže kombinaciju visokomolekularne i niskomolekularne hijaluronske kiseline.

U mladoj koži hijaluronska kiselina može na sebe vezati i do 30 posto vode i jednako je toliko otpustiti. Tijekom godina sposobnost vezanja vode sve se više smanjuje te tako nastaju bore. Hijaluronska kiselina se brzo razgrađuje i vrijeme poluraspada u koži iznosi manje od jednog dana. Razgrađuje ju hijaluronidaza ali i slobodni kisikovi radikali koji nastaju uslijed oštećenja kože izazvane vanjskim čimbenicima. Ovaj proces poznat je pod nazivom oksidativni stres i smatra se glavnim mehanizmom starenja kože.

Istraživanja su pokazala kako u četrdesetim godinama ljudsko tijelo ima upola manje hijaluronske kiseline nego u dvadesetima. Kao i u većini slučajeva, najvažnije je dijelovati pravovremeno. Potrebno je nadoknaditi izgubljenu hijaluronsku kiselinu čim je tijelo počne gubiti, kako bi što više usporili starenje kože i gubitak elastičnosti i punoće. U dermatologiji te estetskoj medicini hijaluronska kiselina nalazi se u raznim ljekovitim oblicima kao što su fluidi, gelovi, kreme, masti, tonici i serumi koji su najčešće tipizirani prema tipu kože. Hijaluronska kiselina unosi se i injekcijskim unošenjem, tzv. filleri, a nalazi se i u oralnim dodacima prehrani.

Kod osteoartritisa te bolova u zglobovima hijaluronska kiselina aplicira se putem injekcija direktno u zglob te je djelotvorna terapija kod boli. U početnoj fazi bolesti djelotvornost primjene hijaluronske kiseline u tabletama u terapiji boli dokazana je i kliničkim studijama. U okulistici hijaluronska kiselina nalazi se u sastavu kapi za oči kod ublažavanja smetnji suhih očiju.

Premda se nalazi u brojnim granama medicine, hijaluronska kiselina najveću pozornost privlači u području kozmetologije gdje ostvaruje sjajne rezultate u prevenciji starenja kože.
Pružite svojoj koži potrebnu hidrataciju te ostvarite anti-age učinak uz nas!

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

LA ROCHE-POSAY HYALU B5 SERUM 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY IDEALIA SERUM 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

GRN GEL ZA LICE S KONOPLJOM I ALOE VEROM 50 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MEDIC HYDRO+ PASTILE – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIONIKE DEFENCE DETOX MASKA INSTANT HYDRA 75ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN HYALURON – FILLER DNEVNA KREMA SPF30 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY AQUALIA THERMAL LIGHT KREMA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY MINERAL 89 DNEVNI BOOSTER 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY NEOVADIOL NADOMJESNI COMPLEX NOĆNA NJEGA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN HYALURON – FILLER + VOLUME LIFT NOĆNA KREMA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST GEL B5 40ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN HYALURON – FILLER HIDRATANTNI BOOSTER 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)