Novosti > Pamćenje

Pamćenje

Pamćenje je kognitivan proces pri kojem usvajamo, zadržavamo i koristimo informacije.  Pamćenje može biti senzorno vizualno gdje imamo prolaznu vizualnu sliku ili slušno u kojem pamtimo do 4 sekunde. Kratkoročno pamćenje skupa sa senzornim spada u radno, osjetljivo je na ometanje drugim zadatkom. Dugoročno pamćenje je ponavljanje uz svjesni napor da nešto zapamtimo. Pamćenje slika uspješnije je od pamćenja riječi i pojmova.

Zaboravljanje je pak, obrnuti proces, nemogućnost pronalaženja tragova pamćenja. Od vanjskih utjecaja na zaboravljanje važan je alkohol, ako smo alkoholizirani za vrijeme primanja novih informacija. Ima utjecaj na skladištenje informacija, a to je zato što nam je percipiranje oslabljeno. Metode za dosjećanje su aktivna reprodukcija, prepoznavanje i metoda uštede, kojom ubrzavamo učenje jednom zapamćenog i potom zaboravljenog materijala.

Za pravilan rad mozga, potrebne su specifične vitalne hranjive tvari. Njihovim unosom omogućujemo bolju koncentraciju, brže rješavanje zadataka, bolje kratkoročno i dugoročno pamćenje, te općenito uspješnije svladavanje zadataka. Lecitin je tvar koju treba svaka stanica u ljudskom tijelu. Ključna je gradivna tvar staničnih membrana, čija je osnovna funkcija propuštanje hranjivih tvari u stanicu i eliminacija štetnih tvari iz stanice. Lecitin izravno potiče memoriju i koncentraciju te sprečava pojavu demencije. Kolin, koji je dio lecitina, sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa kao neurotransmiter. Ginkgo biloba najstarija je biljka na svijetu.  Posjeduje izvrsne antioksidativne sposobnosti. Posjeduje znanstvene dokaze o djelovanju kod vrtoglavica, alzheimera, glavobolje, depresije, pospješuje dotok krvi u srce te sprječava lijepljenje trombocita tj. stvaranje krvnih ugrušaka. Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina B skupine u procesu usporavanja starenja mozga i sprečavanju slabljenja pamćenja, pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina čime pružaju izvrsnu ‘hranu’ za mozak.

Viša koncentracija DHA, u pupčanoj vrpci povezana je s povišenim pokazateljima funkcije pamćenja. Osobito je primjećeno da unos ovih višestrukonezasićenih masnih kiselina preko maternice ima blagotvoran utjecaj na funkciju pamćenja u školskoj dobi. Iz tog razloga u brojnim prenatalnim preparatima nalazimo dodatak omega 3 masnih kiselina.

Pamćenje vrlo bitno i da bez njega naš život ne bi imao prevelikog smisla. Pamćenje je dio naše osobnosti a velika  mana čovjeka je zaboravljanje. Kako bismo rjeđe zaboravljali možemo se poslužiti  mnemotehnikama. Kako bi neke informacije lakše usvojili potreban nam je dovoljna količina hranjivih tvari i mikronutrijenata. Kako bi što lakše došli do informacije koja hrana može pomoći u ovom slučaju, u našim ustanovama prijavite se na BESPLATNO nutricionističko savjetovanje pod stručnim vodstvom naših magistri nutricionizma.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

M.E.V. FELLER GINKGO BILOBA TABLETE a’60 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR B – KOMPLEKS 50 KAPSULE a’100 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

M.E.V. FELLER MEMORYEASE KAPSULE a’30 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR NEURO NUTRIENTI KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ALMAGEA PRENATAL OMEGA3+ KAPSULE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR OMEGA -3 DOUBLE STRENGHT KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR WILD ALASKAN FULL SPECTRUM OMEGA KAPSULE a’120 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

NOVALAC PRENATAL KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ESPRICO KAPSULE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT B COMPLEX 60 TABLETA – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)