Novosti > SPF- što je to?

SPF- što je to?

Pri boravku na suncu važno je odabrati odgovarajuće zaštitno sredstvo koje štiti od štetnog djelovanja UV zraka. Takvo sredstvo deklarirano je tzv. zaštitnim faktorom ili SPF. Sredstvo za zaštitu od sunca produljuje mogućnost boravka, ali ne omogućuje neograničeno dugo izlaganje sunčevom zračenju. Zaštitni faktor govori koliko dugo izlaganje UVB zračenju izaziva određeni stupanj eritema kože u usporedbi s vremenom nastanka eritema nezaštićene kože.

Minute razdoblja u kojem ne ‘izgorimo’ bez SPF-a množe se s brojem SPF faktora koji nanosimo te time dobivamo okvirno vrijeme sigurnosti od UV zračenja. Povećanjem faktora ne dobivamo proporcionalno dulje sigurno izlaganje suncu.

Zaštita od UVA zračenja jednako je važna kao i zaštita od UVB zračenja. Na tržištu ima vrlo malo testiranih i odobrenih učinkovitih tvari za zaštitu od UVA zračenja. Potrebno je odabrati sredstvo za zaštitu širokog spektra ili ostajemo ranjivi na UVA zrake. Kozmetički proizvodi razlikuju se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti i fotostabilnosti. Koje koristiti i kako ćemo ih nanositi mora biti u skladu s tipom kože, osobinama i načinom na koji reagiramo na sunce. Kozmetičku njegu pronalazimo u preparatima sa niskim SPF 6-10, srednjim SPF 15-25, visokim SPF 30-50 i vrlo visokim SPF 50+ koji, ovisno o tipu kože, pružaju adekvatnu zaštitu. Osim kozmetičkih pripravaka SPF možemo nanositi i prirodnim putem koristeći biljna ulja poput ulja sjemenki maline, lješnjaka, mrkve itd. Uz UV zaštitu hrane kožu i djeluju protuupalno.

Preparati za sunčanje dolaze u mnogim oblicima; losioni, kreme, sprejevi itd ., izabiremo ga prema tipu kože. Važno je primjeniti dovoljnu količinu preparata. Isto tako u kontaktu s vodom, znojenju potrebno je ponovno nanijeti preparat na kožu. Uz UV zaštitu opće preporuke su u ljetnim mjesecima izbjegavanje boravka na otvorenom između 11-16 sati, odjeća isto tako pruža zaštitu od oštećenja, nositi šešir, naočale te unositi dovoljno tekućine u organizam. Treba imati na umu da sunčeva svjetlost u umjerenim količinama osigurava nastanak vitamina D. Pri nanošenju visokog SPF faktora i izbjegavanju sunca onemogućuje se njegova apsorpcija.

Kao zaključak možemo istaknuti da sunčevo zračenje ima i pozitivne i štetne učinke, te da umjerenim izlaganjem dobivamo benefite za zdravlje poput vitamina D. Ukoliko se duže izlažemo potrebno je pronaći odgovarajući proizvod sa SPF zaštitom kako bi izbjegli štetno djelovanje UV zraka.

Za sva ostala pitanja te pomoć oko odabira pravilne zaštite za Vaš tip kože prijavite se na BESPLATNU ANALIZU KOŽE I SAVJETOVANJE putem linka : www.ljekarne-tripolski-rezervacije.com/

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

ALMAGEA SUNLOVE SKIN+ KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR ASTAKSANTIN 5mg KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

CERAVE HIDRATANTNA NJEGA ZA LICE SPF25 52 ML – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF50+ LOSION 250ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS AGE CORRECT TONIRANA KREMA SPF 50+ 50 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

AVENE ANTIROUGEURS JOUR UMIRUJUĆA EMULZIJA SPF30 40ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VICHY SLOW AGE SPF30 KREMA NORMALNA/SUHA KOŽA 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS SPF30+ LOSION 250ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN HYALURON – FILLER DNEVNA KREMA SPF30 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)EUCERIN HYALURON – FILLER + ELASTICITY DAN SPF30 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)