Novosti > Proljev i prehrana

Proljev i prehrana

Kad su u pitanju poremećaji probavnog sustava, logično se postavljaju pitanja – što jesti, postoji li hrana koja pomaže smirivanju proljeva te može li se hranom spriječiti nastanak pothranjenosti, umora i drugih posljedica proljeva.

Proljev je najčešći simptom probavnih poremećaja. Uobičajeno se definira kao povećan broj stolica i to više od tri puta na dan, koje su kašaste do vodenaste konzistencije, većeg volumena. Proljev često prate bol u trbuhu, grčenje, osjećaj perianalne nelagode, a nagon na pražnjenje crijeva je čest.

Koji su uzroci proljeva?

Proljev je najčešće posljedica akutne infekcije probavnog sustava (gastroenteritisa) koja može biti virusnog i bakterijskog porijekla, zatim trovanja hranom te se može javiti kao nuspojava uzimanja nekog lijeka (najčešće antibiotika) ili dodatka prehrani.

Takav je tip proljeva akutan – traje od nekoliko dana pa do jednog, najviše dva tjedna. Zbog velikoga gubitka tekućine, elektrolita i hranjivih tvari proljev zaista može značajno ugroziti stanje bolesnika.

Proljev može biti i posljedica alergije, intolerancije na pojedine sastojke hrane (najčešće laktoza) i sindroma iritabilnog crijeva/kolona, a može se javiti i zbog tjeskobe ili nervoze. U takvim slučajevima može trajati vrlo kratko, ali ponekad i nešto duže vrijeme.

Kronični proljev obično traje više od četiri tjedna i najčešće je posljedica težih i kroničnih probavnih bolesti poput upalnih bolesti crijeva, celijakije, kroničnog pankreatitisa i sindroma iritabilnog crijeva. Tijekom tako dugog razdoblja osoba počinje gubiti na tjelesnoj masi, osjeća se sve slabije, gubi apetit i javlja se pothranjenost.

Na koji način liječiti proljev?

Prvi i osnovni način liječenja proljeva je otkrivanje i uklanjanje uzroka. Nasilno zaustavljanje proljeva nije rješenje.

Ideja da se proljev zaustavi što prije zapravo nikako nije dobra. Naime, proljev je prirodan način organizma da se na najbrži mogući način riješi toksina i nametnika, odnosno bakterija, virusa ili parazita. Upravo zbog toga, ubrzano i neprirodno zaustavljanje proljeva može pogoršati situaciju.

Naravno, kad je riječ o kroničnom proljevu, treba se hitno javiti liječniku. Pristup u takvom slučaju je u što je moguće kraćem roku pronaći uzrok proljeva te dovesti bolest pod kontrolu, čime se smanjuje broj stolica, a funkcija crijeva vraća se u normalu.

Kompenziranje posljedica akutnog proljeva prva je linija samopomoći. Cilj je spriječiti stanje dehidracije i gubitak energije. Tradicionalno, krepka juha je odličan izvor tekućine, elektrolita, nešto proteina i ugljikohidrata te se smatra jednom od prvih rehidracijskih tekućina.

Konzumacija čaja tradicionalno se povezuje s liječenjem, no moramo imati na umu da su čajevi zapravo vodeni ekstrakti ljekovitog bilja i da svaka biljka ima svoje ljekovite značajke. Ako se njihova svojstva ne poznaju, konzumacijom čaja može se učiniti više štete nego koristi. Zato se savjetuje izbjegavati eksperimentiranje i tradicionalno se držati ispijanja nezaslađenog čaja od šipka.

Danas postoje posebne, jasno formulirane rehidracijske soli ili otopine koje se savjetuje koristiti za rehidraciju kod proljeva i to cijelo vrijeme dok proljev traje. Dodatno, postoje znanstveni dokazi da bi uzimanje dodataka prehrani u vidu pojedinih probiotika moglo značajno pridonijeti obnovi crijevne mikrobiote te time stabilizaciji rada crijeva i smirivanju proljeva.

Kako prilagoditi prehranu kod proljeva?

Hrana ima važnu ulogu, no hranom ne možemo izliječiti proljev. I akutni i kronični proljev prestaju s izlječenjem bolesti ili uklanjanjem uzroka, pri čemu se pravilnom prehranom može očuvati relativno dobro stanje organizma.

Jedna od najpoznatijih, danas dokazano nepotrebnih i u većini slučajeva napuštenih dijetetskih mjera, kad je u pitanju proljev, je tzv. BRAT-dijeta (banana, riža, jabuka i kruh, odnosno engl. Banana, Rice, Apple, Toast). Ta je dijeta vrlo restriktivna, a svrha joj je smiriti proljev. Danas se zna da takav tip prehrane ne pridonosi prestanku proljeva, već naprotiv smanjuje unos hranjivih tvari koje se gube proljevom i masnoća koje usporavaju prolaz hrane kroz crijevo te tako pothranjuje bolesnika, zbog čega se napušta i nikako se ne preporučuje provoditi.

Normalna, uravnotežena, raznolika prehrana, bez značajnih restrikcija održava normalan unos hranjivih tvari i pridonosi bržem ozdravljenju. Budući da tijelo ima svoje prirodne mehanizme obrane, neke namirnice, jela i napitci bolesniku neće odgovarati. Bitno je tada poslušati tijelo i ne forsirati konzumaciju hrane koja bolesniku “ne ide”. Tijekom proljeva i dalje se savjetuje izbjegavati slatke napitke, sokove i čajeve te kavu, koji “vuku” vodu u crijevo i potiču crijevnu peristaltiku, što dodatno može pogoršati situaciju. Isto se odnosi i na vrlo začinjenu hranu, jela s roštilja, mahunarke i kupusnjače koje su teže probavljive i napuhuju. Uglavnom, te namirnice i jela nisu prihvatljivi tijekom proljeva.

Kada je riječ o dnevnom jelovniku tijekom faze proljeva, savjetovati treba laganije obroke, primjerice za doručak kruh s maslacem i džemom ili medom, mliječnim namazom ili kašu od prosa ili zobenih pahuljica s bananom; za ručak je dobrodošla krepka juha s mrkvom i tjesteninom, rižoto ili tjestenina s laganijim umakom, piletina na naglo s kuhanim krumpirom i salatom; za užinu suhi keks i voće, laganiji biskvit, a za večeru je dobra ideja palenta s jogurtom, griz ili sendvič.

Obroci trebaju biti redoviti, stoga se savjetuje imati pet obroka na dan, ne trebaju biti obilni, štoviše, savjetuje se jesti po manje hrane više puta na dan.

Dakle, kad je riječ o akutnom infektivnom proljevu, najbolje je jednostavno dopustiti tijelu da se na prirodan način obrani od uzročnika. Tijelo za to vrijeme treba pomoć i snagu, a to mu se može omogućiti pravilnom rehidracijom, prehranom i upotrebom dodataka prehrani poput probiotika te vitaminskih i mineralnih pripravaka.

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

SALVIT ORSOVIT VREĆICE a’6 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PROLIFE SUSPENZIJA a’7 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PROLIFE TABLETE ZA ŽVAKANJE a’24 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIORELA BOULARDII VREĆICE a’10 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BULARDI JUNIOR KAPSULE a’10 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

FLORIOTIC BOULARDII KAPSULE a’10 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)