Novosti > Bakterije, virusi i dezinfekcija

Bakterije, virusi i dezinfekcija

U jeku pandemije, sve se više razmišlja o higijeni prostora i ruku te koliko je to važno za imunitet i borbu protiv raznih uzročnika bolesti. Dezinfekcija je postupak uklanjanja patogenih mikroorganizama u cilju smanjivanja mogućnosti prenošenja bolesti na živa bića.

Metode dezinfekcije mogu biti mehaničke, fizikalne ili kemijske. Pravilno dezinficiramo površine na način da mehanički uklonimo sve nečistoće, vlažnim čišćenjem odvojimo fiksne čestice i smanjimo broj mikroorganizama, posušimo površinu te zatim dezinficiramo površinu odgovarajućim dezinficijensom. Čišćenje je potrebno provoditi prije upotrebe površina/prostora, kod većih higijenskih nedostataka, u slučaju trovanja hranom te nakon utvrđivanja mikrobiološke nečistoće.

Isto tako jedna od važnijih mjera zaštite od virusa je redovno pranje i dezinfekcija ruku. Osnovna higijena je pranje ruku vodom i sapunom te dezinfekcija ruku odgovarajućim sredstvima. Dezinfekcijsko sredstvo ima ulogu ubijanja mikroorganizama koji se talože na rukama a prenose se kontaktom ili zrakom.

Čestom upotrebom dezinficijensa koža postaje suha, ispucala te može doći do stvaranja ekcema. Kožu je uz dezinficiranje potrebno iza toga i nahraniti odgovarajućim preparatom za njegu ruku. Što kada je riječ o maloj djeci? Dojenče nema razvijen imunitet stoga je potrebno da bude u čistom, ali nikako sterilnom okruženju. Ukoliko je dijete u sterilnom okruženju, imunitet se neće razviti na pravilan način te može doći do razvijanja alergijskih reakcija u kasnijoj dobi. Važno je metode čišćenja i dezinfekcije provoditi ciljano i pravodobno, te prakticirati racionalno čišćenje prilagođeno uvjetima u kojima se nalazimo.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski- prijatelj Vaše obitelji!

ANTIBAKTERIJSKI GEL ZA RUKE DR. MEYER 100 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

IMUNO ND GEL KREMA ZA ČIŠĆENJE RUKU 50 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

RUŽMARIN CINEOL ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PALMAROSA ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

NIAULI ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

MRAVINAC ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LOVOR ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PRANAROM ČAJEVAC ETERIČNO ULJE 10ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PRANAROM AROMAFORCE SPREJ ZA DEZINFEKCIJU PROSTORA 150ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ESI ALOE VERA GEL + VITAMIN E I ULJE ČAJEVCA 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)