Novosti > Stres

Stres

Stres nastaje vrlo kompleksnim procesima u našem organizmu. Ona je refleksna reakcija na nadolazeću opasnost preostala iz davnih vremena, tzv. borba ili bijeg reakcija. U slučaju stresa dolazi do niza fizioloških reakcija: nastupa plitko disanje, usporava se probava, dolazi do stezanja krvnih žila, raste razina glukoze u krvi… U fazi akutnog stresa dolazi i do pojačanog lučenja hormona adrenalina i noradrenalina.

Sve ove reakcije su pozitivne i omogućile su nam preživljavanje. U modernom dobu, gdje nemamo više uvjete života u kojima se borimo za hranu i sl. dolazi do brojnih drugih situacija koje doživljavamo kao stresnu situaciju. Takve faze mogu i potrajati pa dolazi do razvoja anksioznosti. Doživljavamo tjelesne promjene kao što je uzlupanost srca, gastritis, nesanica te iscrpljenost koja, ukoliko ne reagiramo dovodi do ‘burn-outa’. U liječenju stresa možemo posegnuti za raznim rješenjima. Postoje lijekovi koji utječu na smanjenje stresa. U današnjici antidepresivi jedni su od najpropisivanijih lijekova. Također stres možemo smanjiti i tehnikama opuštanja kako što su psihoterapija, svjesno disanje, relax aroma masaže, meditacija i sl. Na stres također utječe i naša prehrana.

Potrebno je organizmu osigurati dovoljno nutrijenata za pravilan rad živčanog sustava tijekom dana, kako bi se mogli nositi sa svim izazovima koje on donosi. Kod stresnih faza najčešće posežemo za prirodnim liječenjem. U tu svrhu koriste se eterična ulja za opuštanje kao što je lavanda, naročito kod nesanice. Unosimo mikronutritivne pripravke kao što je magnezij u kombinaciji s vitaminima B skupine koji potpomažu rad živčanog sustava. U posljednje vrijeme uvrstili smo i biljke koje su adaptogen, naš organizam ‘privikavaju’ na stres i omogućuju da se lakše nosimo njime. U tu svrhu koristimo ružičasti žednjak ili rodiolu, te biljku ayurvedske medicine ašhvaganda. Kada uđemo u fazu iscrpljenosti, kao rezultat kroničnog stresa pomoć pružaju biljke kao sibirski ginseng ili sladić.

Svi mi imamo subjektivnu percepciju stresa i reagiramo ovisno o našem doživljaju situacije. Stresni događaj nije uvijek negativan, mogu ga uzrokovati događaji sami po sebi pozitivni kao što je novi posao, preseljenje na novu, bolju lokaciju itd. Kako bi se borili protiv svakodnevnog stresa, moramo si osigurati dovoljnu socijalnu podršku, uvesti zdrave prehrambene navike (proteinski doručak), i imati na umu da je zdravlje na prvom mjestu. Kao misao vodilju vodimo se poslovicom ‘Smijeh je lijek’.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

TENSILEN KAPSULE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR BALANCE RHODIOLA COMPLEX KAPSULE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ESI GINSENG PLUS KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA MAGNEZIJ PLUS DUOPACK ŠUMEĆE TABLETE a’40 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR NEURO NUTRIENTI KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

OMNI BIOTIC STRESS VREĆICE a’28 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

MANDARINA ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VIP VITALITY SYNBIOTIC PREMIUM PRAH 60g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)