Novosti > Promuklost – uzroci i liječenje

Promuklost – uzroci i liječenje

Zvuk nastaje primicanjem glasnica jedne uz drugu. Uslijed prolaska glasa vibriraju i proizvode zvuk. Oteknuće sluznice uzrokuju mnogi čimbenici kao što su ozlijede glasnica, infekcija dišnog sustava, alergija, iritansi kao što su dim, zagađenje zraka te refluks želučane kiseline. Uslijed ovih faktora mijenja se način strujanja zraka i nastupa promuklost.

Princip liječenja ovisi o uzroku promuklosti. Ukoliko promuklost potraje dulje od tri tjedna potrebno je posjetiti liječnika. Kako bi umanjili nadražaj grla trebamo ga dovoljno hidratizirati, te koristiti ovlaživače prostora što pomaže pri otvaranju dišnih potreva. Slično kao ovlaživač djeluje i vruća vodena para koju unosimo putem inhalacije. Uklanjanjem štetnih čimbenika kao što su alkohol, pušenje, kofein i zadimljene prostorije smanjujemo isušivanje i iritaciju glasnica. Izbjegava se dodatno napezanje glasnica vikanjem ali isto tako i šaptanjem. Potrebno je odmoriti glasnice.

Pomoć pronalazimo i u bezreceptnim preparatima kao što su pastile, sirupi i sprejevi za grlo kojima vlažimo sluznicu grla sprječavajući dehidraciju, a često ovi pripravci imaju i dodatno protuupalno djelovanje. Kod ozbiljnijih promjena kao što su tumori grkljana liječenje je najčešče kirurško ili lasersko. Određeni broj pacijenata podvrgnut je i kemoterapiji i/ili radioterapiji. Ovaj uzrok promuklosti zahtjeva bolničko liječenje!

Promuklost može biti vrlo bezazlena, prolazna bolest ali ukoliko se ne liječi pravovremeno dolazi do vrlo ozbiljnih komplikacija. Kako bi došlo do trajnog poboljšanja stanja, mora se otkloniti uzrok bolesti.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj vaše obitelji!

HERBALSEPT SPREJ PROTIV KAŠLJA VOICE AKTIV 30ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MOOS PASTILE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ČAJ BIJELI SLJEZ KORIJEN 40g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA LENISAL LOLLY THROAT LIZALICA – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

HERBALSEPT SIRUP PROTIV KAŠLJA DUO 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ČAJ PLAVI 40g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PRANAROM AROMAFORCE SPREJ ZA GRLO 15ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MEDIC HYDRO + TREŠNJA PASTILE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MEDIC ACUTE CITRUS I MED PASTILE a’ 20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA MINT PASTILE BEZ ŠEĆERA a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

ISLA CASSIS PASTILE BEZ ŠEĆERA a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)