Novosti > Vitamin C

Vitamin C

Uz otkriće vitamina C vežu nas brojni povijesni događaji. Od skorbuta (tzv. bolest mornara) obolijevali su mornari pri dugotrajnim putovanjima na kojima nisu konzumirali svježe voće i povrće. Još jedan veliki povijesni događaj veže se uz Irsku i ‘krumpirovu glad’ koja je zavladala kada je nasade krumpira napala gljivica plamenjača. Krumpir je vrlo bogat vitaminom C. Smatra se da je gotovo milijun ljudi preminulo od skorbuta i pothranjenosti budući da se trećina stanovništva prehranjivala gotovo isključivo krumpirom.

Vitamin C topiv je u vodi. Jedan je od najispitivanijih i najopisivanijih vitamina. Esencijalan je u našem tijelu i unosimo ga putem hrane- ne može se sam sintetizirati. Preporučeni dnevni unos za žene je 75 mg, a za muškarce 95mg. Vrijeme potrebno za apsorpciju iznosi tri sata nakon konzumacije.

Svakodnevno se izlučuje putem urina, stoga ga je potrebno redovno konzumirati. Vitamin C nalazimo u voću i povrću- u šipku, citrusima, crnom ribizu, trešnji, lisnatom povrću, rajčici, krumpiru i sl. Najviše ga ima u crvenoj paprici i kiselom kupusu. Isto tako ima jako puno dodataka prehrani koji se mogu koristiti kao nadomjestak vitamina C. Kemijski dobiven vitamin C ne razlikuje se od prirodnog izvora vitamina. Uzmemo li u obzir djelovanje, sintetički su vitamini ponekad bolji budući da su u hrani često prisutni čimbenici koji sprječavaju njihovu učinkovitost (termička obrada itd).

Veće doze vitamina C potrebne su kod: pušenja, alkoholizma, stresa, učestalih infekcija, trudnoće i laktacije.Važnost za naš organizam je višestruka, sudjeluje u mnogim za život važnim procesima kao što su apsorpcija željeza, sinteza kolagena i noradrenalina, balansira adrenalin, sudjeluje u prijenosu živčanih signala, pruža antioksidativno djelovanje, djeluje na smanjenje umora i malaksalosti te pravilan rad imunološkog sustava. Odličan je za prevenciju bakterijskih i virusnih infekcija.

Prirodne i sintetske molekule Vitamina C nemaju poznatih razlika u bioraspoloživosti. Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topljivih u vodi, koje često nalazimo u voću i povrću. Osiguravaju bolju raspoloživost vitamina C u prirodnom kompleksu s bioflavonoidima. Ester-C oblik vitamina C sadrži kalcij askorbat. U ovom obliku vitamin C je ne – kiseli oblik pri čemu se u primjeni pokazala značajno niža učestalost želučanih tegoba. U liposomalnom obliku vitamina C on se inkapsulira tj. umetne u mjehurić liposoma te je zaštićen od djelovanje želučanih kiselina. Zbog zaštite od želučane kiseline ovaj oblik vitamina C osigurava njegovu veću apsorpciju.

Vitamin C neophodan je za naš organizam i moramo ga unositi putem prehrane ili kao dodatak prehrani. Kako bi pronašli način koji Vama najviše odgovara, u našim ustanovama prijavite se na BESPLATNO nutricionističko savjetovanje pod stručnim vodstvom naših magistri nutricionizma.

Ljekarne Tripolski
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.