Novosti > Vitamin C

Vitamin C

Uz otkriće vitamina C vežu nas brojni povijesni događaji. Od skorbuta (tzv. bolest mornara) obolijevali su mornari pri dugotrajnim putovanjima na kojima nisu konzumirali svježe voće i povrće. Još jedan veliki povijesni događaj veže se uz Irsku i ‘krumpirovu glad’ koja je zavladala kada je nasade krumpira napala gljivica plamenjača. Krumpir je vrlo bogat vitaminom C. Smatra se da je gotovo milijun ljudi preminulo od skorbuta i pothranjenosti budući da se trećina stanovništva prehranjivala gotovo isključivo krumpirom.

Vitamin C topiv je u vodi. Jedan je od najispitivanijih i najopisivanijih vitamina. Esencijalan je u našem tijelu i unosimo ga putem hrane- ne može se sam sintetizirati. Preporučeni dnevni unos za žene je 75 mg, a za muškarce 95mg. Vrijeme potrebno za apsorpciju iznosi tri sata nakon konzumacije.

Svakodnevno se izlučuje putem urina, stoga ga je potrebno redovno konzumirati. Vitamin C nalazimo u voću i povrću- u šipku, citrusima, crnom ribizu, trešnji, lisnatom povrću, rajčici, krumpiru i sl. Najviše ga ima u crvenoj paprici i kiselom kupusu. Isto tako ima jako puno dodataka prehrani koji se mogu koristiti kao nadomjestak vitamina C. Kemijski dobiven vitamin C ne razlikuje se od prirodnog izvora vitamina. Uzmemo li u obzir djelovanje, sintetički su vitamini ponekad bolji budući da su u hrani često prisutni čimbenici koji sprječavaju njihovu učinkovitost (termička obrada itd).

Veće doze vitamina C potrebne su kod: pušenja, alkoholizma, stresa, učestalih infekcija, trudnoće i laktacije.Važnost za naš organizam je višestruka, sudjeluje u mnogim za život važnim procesima kao što su apsorpcija željeza, sinteza kolagena i noradrenalina, balansira adrenalin, sudjeluje u prijenosu živčanih signala, pruža antioksidativno djelovanje, djeluje na smanjenje umora i malaksalosti te pravilan rad imunološkog sustava. Odličan je za prevenciju bakterijskih i virusnih infekcija.

Prirodne i sintetske molekule Vitamina C nemaju poznatih razlika u bioraspoloživosti. Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topljivih u vodi, koje često nalazimo u voću i povrću. Osiguravaju bolju raspoloživost vitamina C u prirodnom kompleksu s bioflavonoidima. Ester-C oblik vitamina C sadrži kalcij askorbat. U ovom obliku vitamin C je ne – kiseli oblik pri čemu se u primjeni pokazala značajno niža učestalost želučanih tegoba. U liposomalnom obliku vitamina C on se inkapsulira tj. umetne u mjehurić liposoma te je zaštićen od djelovanje želučanih kiselina. Zbog zaštite od želučane kiseline ovaj oblik vitamina C osigurava njegovu veću apsorpciju.

Vitamin C neophodan je za naš organizam i moramo ga unositi putem prehrane ili kao dodatak prehrani. Kako bi pronašli način koji Vama najviše odgovara, u našim ustanovama prijavite se na BESPLATNO nutricionističko savjetovanje pod stručnim vodstvom naših magistri nutricionizma.

S Vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

SOLGAR VITAMIN C KAPSULE a’100 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT IMUNO C 500mg TABLETE a’45 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR VITAMIN C TABLETE ZA ŽVAKANJE NARANČA a’90 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

NUTRIPHARM C-1000 TABLETE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA IMUNO C 500 KAPSULE a’30 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR HY BIO – C TABLETE a’50 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR ESTER-C PLUS 500mg KAPSULE a’50 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

YASENKA IMUNO C 1000 + CINK ŠUMEĆE TABLETE a’20 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

APIVIT IMUNO C 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)