Novosti > Atopijski Dermatitis

Atopijski Dermatitis

Atopijski dermatitis najčešća je kronična upalna kožna bolest. U većini slučajeva javlja se u ranom djetinjstvu i traje do treće godine, ali to ne mora biti pravilo. Gotovo polovica slučajeva manifestira se u prvih 6 mjeseci života. Postoje i slučajevi u kojima se atopijski dermatitis pojavljuje u odrasloj dobi.

Još uvijek nije pronađen točan uzrok atopijskog dermatitisa.Smatra se da je atopijski dermatitis kombinacija genskih anomalija te upala i nepravilnosti u funkciji epidermalne barijere. Žene su sklonije atopijskom dermatitisu od muškaraca. Atopijski dermatitis karakterizira oštećena kožna barijera, povećani transepidermalni gubitak vode a time koža postaje propusnija za prolaz alergena i mikroorganizmima. Navedeno istovremeno povećava rizik za razvoj alergijske reakcije. Postoje razni okidači atopijskog dermatitisa kao što su stres, nesanica, pušenje, deterdženti, alergije itd.

Kod atopijskog dermatitisa liječenje treba biti prilagođeno bolesniku. Potrebno je izbjegavati provocirajuće čimbenike te voditi brigu o pravilnoj njezi kože. Redovnim korištenjem emolijentnih preparata smanjuje se prodiranje alergena i mogućnost razvijanja alergijske reakcije čime sprječavamo upale kože te upotrebu kortikosteroida. Zob je poznata po svojim lipidima i beta glukanima ali i polifenolnim komponentama s protuupalnim djelovanjem. Preparati koji sadrže zob djeluju emolijentno i protuupalno te dovode do značajnog smanjenja iritacija i svrbeža. Od ulja primjenu u atopijskom dermatitisu našla su ona bogata GLA kao što su noćurak, boražina, ulje sjemenki crnog ribiza te ulje boražine. Njeguju i hrane zahvaćenu kožu pri tome obnavljajući njen prirodni zaštitni sloj.

Licocalchon A spoj je izoliran iz sladića, prirodni protuupalni antioksidans koji ublažava crvenilo i smiruje upalu te se nalazi u brojnim komercijalnim preparatima za kožu oboljelu od atopijskog dermatitisa. Fototerapija je sastavni dio terapije u liječenju srednje teškog i teškog oblika atopijskog dermatitisa. U liječenju se najčešće preporučuje primjena “uskospektralne” UVB fototerapije (valne duljine 311 nm) koja djeluje imunosupresivno, antiinflamatorno, antipruritički, antimikrobijalno. Budući da je uzročnik atopijskog dermatitisa vrlo često stres, najnovije smjernice uvrstile su i psihološku podršku u važan dio terapije pri liječenju.

Atopijski dermatitis utječe na sva područja života. Ima velik utjecaj na svakodnevne odnose s okolinom. Vrlo je važno voditi brigu i educirati oboljelog o liječenju te bolesti. Kako bi vam što više u tome pomogli, putem naše ljekarne prijavite se na BESPLATNU ANALIZU KOŽE I SAVJETOVANJE putem linka : www.ljekarne-tripolski-rezervacije.com ili na naše BESPLATNO NUTRICIONISTIČKO SAVJETOVANJE u prostorima Ljekarne Tripolski.

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj Vaše obitelji!

BIODERMA ATODERM INTENZIVNI BALZAM 75ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIODERMA ATODERM HUILE DE DOUCHE ULJE ZA TUŠIRANJE 1000ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIODERMA ATODERM SOS SPREJ 50ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIONIKE TRIDERM A.D. EMOLIJENTNI BALZAM 450ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

AVENE XERACALM A.D. BALZAM ZA RELIPIDACIJU 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

A-DERMA EXOMEGA CONTROL EMOLIJENTNI BALZAM 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DEXERYL KREMA 250g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DR. THEISS NOĆURAK BALZAM 100 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN ATOPICONTROL KREMA ZA NJEGU SUHE KOŽE 75ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN ATOPICONTROL LOSION 12% OMEGA 400ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN ATOPICONTROL AKUT KREMA 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIOVITALIS EMULZIJA ZA NJEGU VRLO SUHE KOŽE SKLONE ATOPIJI 150 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIOVITALIS EMULZIJA ZA NJEGU VRLO SUHE KOŽE SKLONE ATOPIJI 50 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)