Novosti > Gljivične mikoze kože i noktiju

Gljivične mikoze kože i noktiju

Gljivične infekcije ili dermatomikoze obolijenja su kože uzrokovana gljivicama. Uzroci dermatomikoza su kvasci, dermatofiti te plijesni. Najčešće zahvaćaju nokte i kožu, vlasište ali i sluznice. Pojavljuju se kod osoba oslabljenog imuniteta, dijabetesa tipa II te HIV-a, češće infekcije su u dobi iznad 40. Liječenje traje dugo, a recidivi su česti.

Gljivice na stopalima i noktima česti su slučaj kod sportaša te osoba koje nose zatvorenu obuću u kojoj dolazi do nakupljanja vlage. Prenosi se i u vlažnim prostorijama gdje je prisutan veći broj ljudi kao što su bazeni i saune. Simptomi su vrlo neugodni, nastupa svrbež kože, neugodan miris, oštećenje kože, nastanak mjehurića između prstiju itd.

Kod noktiju primjećujemo zadebljanje, promjenu boje, naglašenost brazda i postaju lomljivi. U slučaju neliječene infekcije dolazi do upale kože ispod i oko nokta. Pri obolijevanju gljivičnim infekcijana, osim fizičkih, dolazi i do psiholoških utjecaja na bolesnika. Javlja se nedostatak samopouzdanja, socijalna izoliranost a može dovesti i do depresije.

Liječenje gljivičnih infekcija je dugotrajno. Ovisi o kliničkoj slici i lokalizaciji promjena. Budući da se većina infekcija razvija sporo, pacijenti uglavnom dolaze liječniku nakon nekog vremena te vidljivih promjena na koži. Liječenje uglavnom podrazumijeva lokalne, a u težim slučajevima i oralne antimikotike. Dolaze u obliku otopina, gelova, krema. Možemo posegnuti i za prirodnim lokalnim pripravcima za liječenje gljivičnih infekcija koji najčešće sadrže eterična ulja čajevca, klinčića, palmarose te ostalih ulja s antimikotskim djelovanjem.

Eterično ulje se ne smije nerazrijeđeno nanositi na kožu (iznimka čajevac, male površine). Za sprječavanje pojave recidiva terapiju treba koristiti minimalno 2 tjedna nakon nestanka simptoma/promjena na koži. Važno je i održavanje strogih higijenskih mjera. Obuću treba redovito dezinficirati, izbjegavati prekomjerno izlaganje vlazi te boravke na vlažnim mjestima kao što su bazeni.

S Vama u službi zdravlja
Vaša Ljekarna Tripolski- prijatelj Vaše obitelji!

PRANAROM ČAJEVAC ETERIČNO ULJE 10ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LOVOR ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

OMNI BIOTIC FLORA PLUS VREĆICE a’14 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

NUTRIPHARM CANDIGYNOL VAGITORIJI a’10 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

BIONIKE TRIDERM PJENUŠAVI GEL ZA TUŠIRANJE PH 3.5 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DUCRAY KELULAL DS PJENUŠAVI GEL 200ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

DUCRAY KELULAL DS ŠAMPON PROTIV PRHUTI 100ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

PALMAROSA ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

RUŽMARIN CINEOL ETERIČNO ULJE 10ml PRANAROM – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LACTACYD ANTIFUNGAL LOSION 250 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)