Novosti > Post-COVID sindrom

Post-COVID sindrom

Post-COVID sindrom čini skup simptoma koji su prisutni i nakon 12 tjedana iza preboljenja bolesti COVID 19. Najčešći simptomi su umor, kratkoća daha, kašalj, bol u prsima, gubitak okusa/mirisa, gubitak kose, bolovi u mišićima/artritis te emocionalne posljedice. Post COVID sindrom  najčešći je kod bolesnika s težom kliničkom slikom, no javlja se i kod bolesnika s blažim oblikom bolesti. Tijekom oporavka najvažnije je pratiti svoj tijek oporavka, osluškivati tijelo te ojačati imunitet. Preporuča se zdrava i raznovrsna prehrana, umjereno kretanje, boravak na svježem zraku, kvalitetan san.

Kod post-COVID sindroma koji se očituje umorom i manjkom energije preporuča se uvesti nutrijente koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti kao što su vitamini B skupine, koenzim Q10, magnezij, vitamin C te biljke poput ginsenga, sladića ili rhodiole. Kod kašlja posežemo za raznim simptomatskim biljkama kao što su bršljan, bijeli sljez, timijan, jaglac te koristimo mješavine eteričnih ulja slatke naranče i mirte. Pomažu i fizikalne metode kao podizanje uzglavlja pri spavanju kao i umjereno kretanje. Unošenjem dovoljno tekućine vlaži se sluznica te razrjeđuje bronhalna sluz. Kako bi ju dodatno razrijedili tu je i N-acetilcistein koji ima višestruke koristi i kao antioksidans u našem organizmu te djeluje na raspoloženje i kognitivne sposobnosti povećavajući razinu glutamata (neurotransmiter). Kratkoću daha također umanjujemo navedenim fizikalnim postupcima te je korisno nekoliko puta na dan raditi vježbe disanja. Kod simptoma gubitka njuha koristimo se aromaterapijom kojom treniramo naš olfaktorni sustav kako bi što prije povratili osjet mirisa. Možemo se koristiti eteričnim uljima smilja, lavande, čempresa, raventsare, slatke naranče, ružmarina itd. Potrebno je provoditi i svakodnevnu higijenu nosne sluznice pomoću morske vode, koja može biti obogaćena dekspantenolom ili hijaluronskom kiselinom. Eterična ulja nam mogu pomoći i u balzamima gdje ostvaruju svoj analgetski učinak a djeluju i na raspoloženje. Za povratak okusa i mirisa savjetuje se dodatak omega 3 masnih kiselina zbog protuupalnog djelovanja, cinka te vitamina B skupine. Ovi dodaci pomažu i pri post Covid sindromu koji se očituje gubitkom kose, gdje vodimo računa i o unosu ostalih mikronutrijenata koji jačaju kosu poput bakra, selena, vitamina D, željeza, selena te unosu aminokiselina bogatih sumporom. Ako su se nakon infekcije nastavili bolovi i grčevi u mišićima te artritis potrebno je unositi vitamin D u većim količinama do max 4000IJ dnevno. Kurkuma sa pojačanim stupnjem apsorpcije pomaže u liječenju upalnih stanja, artririsa, anksioznosti i hiperlipidemije. Bez obzira na težinu bolesti, infekcija COVID 19 virusom može utjecati i na psihološko te emotivno zdravlje pacijenta. Dolazi do tjeskobe, lošeg sna i raspoloženja, zaboravljivosti. Poželjno je koristiti vježbe pamćenja, rješavati zagonetke te čitati. Rhodiola je biljka koja je adaptogen ali isto tako poboljšava kognitivne funkcije te se može kombinirati s biljkom ginseng koju koristimo kod oporavka i iscrpljenosti. Lecitin djeluje kao prirodni izvor kolina i inozitola i pomaže stvaranju neurotransmitera acetilkolina u mozgu. Kod nesanice i anksioznosti koristimo biljke poput valerijane, pasiflore ili hmelja koje ublažavaju blage simptome stresa. Melatonin kao dodatak za pomoć kod nesanice nalazimo u formulacijama s instant ili produljenim djelovanjem.

Vrijeme oporavka od COVID19 razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o težini bolesti. Važno je pratiti svoje tijelo i omogućiti mu potrebno kako bi oporavak bio što uspješniji. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

S vama u službi zdravlja,

Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj vaše obitelji!

M.E.V. FELLER PAKET KADA JEDVA STOJITE NA NOGAMA | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

M.E.V. FELLER MAGNEZIJ DUO TABLETE a’60 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

 M.E.V. FELLER MEMORYEASE KAPSULE a’30 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

LECITONE ZA MLADE KAPSULE a’60 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SOLGAR KOŽA KOSA NOKTI TABLETE a’60 | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

MOLLERS OMEGA-3 ULJE JETRE BAKALARA LIMUN 250 ml | Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)