Novosti > S proljećem su stigle i alergije

S proljećem su stigle i alergije

Treba na vrijeme prepoznati vlastite simptome i razlikovati ih od obične prehlade.

Kad bismo opisali alergiju kao stanje u organizmu rekli bismo da je to promijenjena reakcija obrambenog sustava organizma na inače neškodljive, normalne tvari iz organizma.

Uz akutne infektivne bolesti dišnih puteva, alergijske su bolesti najčešće bolesti dječje dobi, kao što su alergijski rinitis ili konjunktivitis te astma, a učestalost je proporcionalna lošijim socioekonomskim i ekološkim čimbenicima.

Tvari koje izazivaju alergiju zovemo alergenima, a oni mogu biti različitih vrsta kao što su peludi biljaka (trava, korova i drveća), sastojci kućne prašine (grinje, perje, životinjska dlaka, plijesni) te ih često nazivamo inhalacijskim alergenima. Jačina alergijske reakcije može varirati od blage s gotovo neuočljivim simptomima, preko umjerene sa simptomima nalik prehladi, do jake s intenzivno izraženim simptomima. Također, alergeni mogu biti podrijetlom i iz hrane koju svakodnevno jedemo kao što je kravlje mlijeko, kikiriki, jagode ili jaja te su djeca posebna skupina o kojima pomno moramo voditi brigu što i kako jedu.

Svake godine u doba cvatnje određenih biljaka milijuni ljudi diljem svijeta pate od peludne hunjavice sve do napada teške astme. Za kontinentalni dio Hrvatske karakteristične su maksimalne koncentracije peluda u rano proljeće (lijeska, breza), u rano ljeto (trave) te na prijelazu ljeta u jesen (korovi, ambrozija).

Glavni simptomi alergije, koji traju nekoliko tjedana, su kihanje, šmrcanje, vodenasti iscjedak iz nosa, svrbež nosa, crvenilo i suzenje očiju, glavobolja, razdražljivost, loša koncentracija, otežano disanje, gušenje, suh i podražajan kašalj, ali bez povišene tjelesne temperature kao kod obične prehlade koja traje nekoliko dana i kod koje je prisutna povišena tjelesna temperatura.

Ako se simptomi pojavljuju uz cvatnju biljaka tada govorimo o sezonskom alergijskom rinitisu, a cjelogodišnji rinitis (ili upala sluznice nosa) javlja se kod alergena kao što je kućna prašina ili duhanski dim.

Najčešći oblik imunološkog testiranja je kožno alergološko testiranje koje je specifično za određeni alergen.

Vremenske prilike uvelike utječu na intenzitet bolesti te je preporuka da se u doba cvatnje što manje zadržavamo vani, dok je situacija bolja nakon kiše ili kad je zrak čist i vlažan.

S obzirom na znatan porast peludnih simptoma u našoj populaciji, provodi se redovito obavješćivanje građana ne samo o meteorološkim prilikama nego je dostupna i biometeorološka prognoza koja pomaže u provođenju mogućih zaštitnih mjera kod preosjetljivih osoba.

LIJEČENJE

Osnova liječenja alergijskog rinitisa je izbjegavanje alergena.

Blaži oblici

Kod blažih oblika rinitisa koriste se nesedirajući antihistaminici u obliku tableta u bezreceptnom obliku izdavanja za liječenje do 10 dana.

Teži oblici

Kod težih oblika uz tablete se koriste i nazalni (nosni) kortikosteroidi u receptnom obliku izdavanja za duže liječenje. Dekongestivne kapi za nos smiju se koristiti samo nekoliko dana na početku bolesti, a nikako duže od 7 dana zbog mogućeg oštećenja sluznice nosa.

Lokalni svrbež

Ako se pojavi lokalni svrbež kože nakon uboda insekta ili kontakta s alergenom smiju se koristiti hladni oblozi te gelovi s lokalnim djelovanjem.

S vama u službi zdravlja,
Vaša Ljekarna Tripolski – prijatelj vaše obitelji!

M.E.V. FELLER VITAMIN D 1000 IU KAPSULE a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VIZOL S ALLERGY KAPI ZA OČI 10ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

AQUA MARIS 4ALLERGY SPREJ ZA NOS 20 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

EUCERIN SUN KREMA – GEL ZA KOŽU SKLONU ALERGIJI SPF 50+ 150 ml – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

VIP VITALITY SYNBIOTIC PREMIUM PRAH 60g – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)

SAMBUCUS KIDS GUMENI BOMBONI a’60 – Ljekarne Tripolski (ljekarne-tripolski.hr)